P

Politic

România umanistă, 2019-2024


De trei decenii, românilor li se cere să aleagă răul mai mic, să uite de propriile speranțe, de aspirații, să își uite trecutul cu care se pot mândri și viitorul pe care îl merită. De trei decenii, românilor li se spunecă destinul lor e în mâna altora, că viitorul lor și al copiilor lor e decis de alții. De trei decenii românilor li se spune că trebuie să aleagă între demnitate și prosperitate, între dreptate și liniște, între răul mai mic și răul mai mare. E vremea schimbării. E vremea unui președinte care le poate aduce românilor nu doar speranța, ci și convingerea că destinul lor înseamnă că pot alege si binele mai mare. E vremea ca românii să aibă un președinte care crede în ei și în care ei pot crede. E vremea ca românii să încredințeze mandatul lor unui președinte care îi poate uni, nu care îi dezbină, unui președinte care îi ascultă, nu care cere să fie ascultat.


Mandatul meu de Președinte va fi, înainte de orice altceva, o asumare profundă a literei și spiritului Constituției. Președintele trebuie să redevină un mediator și acel cetățean onest și dedicat națiunii sale, capabil să-i unească și să-i motiveze pe români într-un proiect național de dezvoltare. Îmi doresc să fiu acel Președinte care aduce laolaltă instituțiile statului și le determină să lucreze, devotat, în interesul țării și al cetățenilor, acel Președinte care știe să folosească instrumentele existente și poate să creeze noi instrumente pentru a face ca aceste instituții să funcționeze eficient.


Îmi doresc un contact permanent cu cetățenii și o consultare reala și consistentă cu întreg mediul politic. Politica trebuie să unească și să motiveze, să ofere proiecte și soluții, să slujească intereselor și bunăstării României și românilor – orice altă viziune este de neacceptat.

Șeful statului este șeful diplomației țării, iar în exercitarea acestei atribuții voi redefini și promova diplomația culturală, sportivă și economică.


Coordonatele mandatului meu de președinte al României vor duce toate spre un singur scop: reclădirea mândriei de a fi român. Noțiunile precum identitatea națională și patriotismul, desuete în ochii unora, sunt esențiale pentru o Românie puternică și mândră.

Copiii noștri trebuie să crească liberi și încrezători, cu încredere în propriile forțe, să știe cine sunt și de unde vin, pentru a putea face cele mai bune alegeri pentru viitorul lor.


  Îmi propun stimularea antreprenorilor români, pentru a avea o adevărată clasă de mijloc, esențială într-o economie sănătoasă. Este limpede că nu am putea valorifica tot potențialul economic fără investiții străine, însă firmele românești trebuie ajutate și încurajate să crească în permanență.

  Voi lucra, în termenii prevăzuți de Constituție, cu Guvernul pentru a oferi românilor un proiect național de dezvoltare a României, cuprinzător și pe măsura dorințelor și așteptărilor cetățenilor acestei țări. Vom construi, împreună, o nouă Românie.

  Voi cere tuturor forțelor politice să identificăm împreună principalele priorități ale țării, domenii esențiale, care să nu fie transformate în subiecte de dispute politice. Interesele României sunt mai presus de orice alt interes, iar în aceste domenii vitale va trebui să existe consens.

Respectând actuala configurație constituțională, în care Guvernul are principala responsabilitate în generarea și aplicarea politicilor publice sectoriale, consider că Președintele României - asumându-și atât legitimitatea conferită de votul direct oferit de majoritatea cetățenilor, cât și responsabilitatea de a-și concentra întreaga pondere instituțională în beneficiul propriei națiuni - trebuie să fie un factor activ care să propună Guvernului soluții concrete pentru pentru provocările sociale, economice, demografice și politice cu care se confruntă statul. 

Principalele priorități

1. Educație

  Dezvoltarea unei națiuni, progresul și prosperitatea acesteia nu sunt posibile fără un sistem modern și eficient de educație. Într-o economie globală extrem de dinamică, în care competitivitatea a atins la cote fara precedent, calitatea resursei umane reprezintă un element esențial, pentru ca Educația să poată livra elevi și studenți performanți.

  Inteligența, talentul și spiritul inovativ al românilor sunt daruri native care vor trebui mult mai bine puse în valoare de o educație riguroasă, adaptată zilei de azi. Investiția în educație este esențială pentru a asigura României competențele de care are nevoie în prezent și va avea nevoie în viitor.

  Voi propune Guvernului să efectueze o analiză a posibilității acordării subvențiilor universităților per student și pe baza unor criterii mai stricte legate de angajabilitatea studenților. De asemenea, voi solicita criterii care să permită angajarea mai ușoară a cadrelor didactice tinere, proaspeți absolvenți ai universităților.

   Pentru cadrele didactice care activează în mediul rural îmi propun ca împreună cu Guvernul să inițiem un program bazat pe stimulente fiscale și salariale concomitent cu un program de sprijin pentru construcția de locuințe familiale. Cu titlu de exemplu, pentru cadrele didactice care activează în mediul rural, voi propune Guvernului ca aceștia să beneficieze de un spor lunar de 60% din salariul de bază

  Ca element de noutate, îmi propun ca în programa gimnazială și liceală să trecem de la învățământul bazat exclusiv pe asimilarea cunoștințelor la un învățământ care să vizeze și dezvoltarea abilităților și competențelor.

  În toate școlile trebuie să existe psihologi cu norme realiste, iar unitățile de învățământ trebuie să poată fi evaluate și de către elevi și părinți.

  Educația vocațională trebuie să capete o importanță sporită. Talentul, aptitudinile native trebuie potențate și bine puse în valoare în cadrul unui proiect educațional care să înlocuiască optimul cu excepționalul, cu ajutorul testelor vocaționale date de psihologii sau consilierii școlari.

  Școlile de meserii trebuie și pot crea calificarea și competențele necesare, astfel încât viitorii lor absolvenți să devină competitivi pe piața muncii sau să își poată deschide propria mică afacere. Învățământul dual este o soluție bună pentru moment, însă va trebui să reinventăm școlile de meserii.

  Valorile și tradițiile românești, tot ceea ce înseamnă identitate națională vor fi transpuse în programe educaționale pentru școlari și preșcolari.

Distribuie aceasta pagină

Implică-te în campanie

Înscrie-te pentru a primi vești despre viitoarele evenimente și pentru a afla cum poți contribui la schimbarea viitorului României.
Vreau să devin voluntar